luni, 27 aprilie 2009
joi, 23 aprilie 2009
Epoca wireless? Cine te-a mințit?
Wireless, huh? Aș zice că o să fiu fericit atunci când energia electrică o să se poată transmite wireless. Până atunci sunt mici șanse să scăpăm de cablurile de alimentare. Iar cu fiecare gadget sau device o să mai adăugăm încă 1-2 cabluri la arhiva personală. Și tot așa până când vom ajunge să trăim printre colaci de cablu trântiți pe podele sau prin rafturi. Iar picioarele și mâinile se vor încurca printre firele deja îmbârligate între ele pe care, într-un final apoteotic, le vom aduna mănunchi, vom scoate siguranțele și le vom secționa inginerește cu un foarfece bine ascuțit.
miercuri, 22 aprilie 2009
Cum e să fii turist la tine în oraș
Biserica Sf. Martin se vede foarte bine de acasă. Până în urmă cu câțiva ani îmi servea drept ceas din bucătărie. Acum are un ceas nou și nu îi mai disting limbile. Nu înțeleg cum de n-am avut niciodată curiozitatea să văd locul de aproape (până de curând). Ei bine, astăzi am fost acolo. Prima dată. Se poate urca fie din strada Bisericii Române, fie din Nicolae Iorga prin strada Furcii. Cine vine pe jos mai are varianta scărilor care pornesc din strada De Mijloc, foarte aproape de intersecția acesteia cu strada Lungă. La doar câteva minute de forfota din centru e o oază de liniște tulburată periodic de clopotul bisericii. Unghiul din care se vede orașul este foarte interesant. Biserica Neagră pare cumva afundată în căldarea dintre Tâmpa și dealul cu turnurile Alb și Negru. Tâmpa pare că se ițește imediat de după Dealul Cetățuii, aflat în prim plan. Biserica Sf. Martin (evanghelică) are un mic cimitir nemțesc și o casă parohială (urâțică, aș zice) despre care am înțeles că pe vremuri ar fi fost și sediu al Sfatului (deși am motivele mele să mă îndoiesc că ar fi așa, dar orice e posibil). Una peste alta, un loc interesant și plăcut.
Nu mai fusesem de mult nici la Cetățuie. Sau, așa cum mulți îi spun greșit, „la Cetate”. În primul rând, să clarificăm și să nu încurcăm lucrurile. Cetățuia nu are nimic în comun cu cetatea Brașovului. Cetatea Brașovului a existat în vale și mare parte din zidurile acesteia sunt vizibile și astăzi. Latura sa nordică era pe aliniamentul dat astăzi de Casa Baiulescu, Rectorat, hotelurile Aro și Capitol, corpul T al Universității, Modarom, corpul N al universității și liceul Unirea. De aici și până la Cetățuie exista un spațiu ocupat acum de parcul Titulescu. Nicidecum Cetățuia nu a fost vreodată cetatea Brașovului. Este drept că au coexistat și că Cetățuia este o fortificație plasată într-un punct înalt în scop de apărare, dar nu trebuie să încurcăm borcanele. Păcat că Aro Palace S.A. alimentează confuzia pentru cineva care nu este de prin partea locului, numind cârciuma care funcționează acolo „Complex Turistic Cetate”. Și dacă tot am adus vorba, nu mi se pare normal ca întreaga Cetățuie să fie închisă atunci când restaurantul e închis. Că doar de aia se cheamă complex turistic și nu cârciumă. Dar cu mentalitățile mai e mult de luptă. Păcat și că locul nu este tratat ca un adevărat obiectiv turistic, ci mai degrabă ca o locantă întru îmbuibare și destrăbălare. Pentru că, am uitat să vă zic, pe unul din zidurile secularei Cetățui lucește un logo pe care scrie „Cocoon”. Nu știu ce e, dar tare îmi sună a club sau ceva de genul ăsta. După cum probabil v-ați dat seama, nu am putut să intru pentru că restaurantul era închis. De la 12 ianuarie până la 30 aprilie. Asta e. Una caldă, una rece pe ziua de azi.
E interesant să fii turist în propriul tău oraș. Sunt curios ce găsesc interesant turiștii străini care vin în oraș și care sunt mult mai mult decât m-aș aștepta și decât ar justifca anvergura Brașovului ca oraș turistic. După părerea mea. Oare pe unde plasează Brașovul în ierarhia locurilor pe care le-au vizitat? Eu nu reușesc să mă obiectivez suficient încât să îl pot încadra undeva.
P.S. O să revin cu un update cu poze atunci când o să le pot urca pe blogger.
luni, 13 aprilie 2009
Teorie despre teorie
Recapitulând, învățăm/memorăm vreo cinci zile, punem pe hârtie în a șasea și dăm „erase” în a șasea la prânz. Și să nu-mi spună cineva că profesorii nu știu că se întâmplă așa. Cam 75% din examenele pe care le am la facultate sunt exclusiv teoretice. Și te întrebi de ce continuă să existe acest sistem de educație puternic teoretizat. Oare este oglinda faptului că românului îi place să vorbească mult si despre orice? Eu văd un sistem mult mai bun acela care îți oferă informație (multă, cât mai multă informație) și care, în loc să te oblige să o memorezi, îți inoculează metoda prin care să ajungi rapid și precis la locul unde găsești informația care te interesează. Astfel, studentul rămâne din facultate cu înclinația către organizare și cu orientarea către rezultate obținute eficient, nu cu o memorie de scurtă durată demnă de cartea recordurilor.
Mie mi se pare că teoretizarea excesivă din facultățile noastre ucide în student spiritul practic și entuziasmul. Ok, îmi veți spune (și mă gândesc și eu) că trebuie să existe totuși o modalitate de evaluare. Dar ce spune modalitatea actuală despre student? Că are o memorie excelentă și disponibilitatea de a pierde două luni pe an cu tocirea tâmpă a unor aridități. După cum am subliniat, eu cred că există două direcții pe care ar trebui să se orienteze evaluarea: simțul practic și abilitatea de regăsire a informației. În consecință, văd un sistem în care activitatea din timpul semestrului (în speță laboratoare) să conteze mai mult la nota finală. Bineînțeles, cu niște ore de laborator organizate așa cum trebuie și cu activități practice relevante. Iar examenele din sesiune ar putea fi constituite din câteva exerciții cu suportul teoretic în față, unde să conteze capacitatea de aplicare a teoriei, nu memorarea ei.
Dar asta probabil că nu se va întâmpla în timpul studenției noastre, așa că jucăm după cum se cântă și mai facem niște bancuri cu studenți la Politehnică.
P.S.: Ce chestie! Ați observat că autocorrect-ul din română schimbă „ăsta” în „acesta”?
luni, 6 aprilie 2009
Nocturnala

Pe vremea când eram spre sfârșitul gimnaziului aveam oră de venit acasă. Dacă mă întorceam după 10 seara era scandal, circotecă, tot tacâmul. Asta nu ar fi mare lucru dacă perioada respectivă nu s-ar fi suprapus cu epoca de viguros avânt financiar de sfârșit de tranziție în care echipele de fotbal din (pe atunci numita) Divizia A (și Ursus, pe deasupra) începeau să își pună instalații de nocturnă pe stadioane. Dacă în anii ’90 instalațiile din țară puteau fi numărate pe degetele de la o mână (Ghencea, Cotroceni, Lia Manoliu), prin 2000 s-au ocupat de chestiune Astra Ploiești, Farul, Bacăul, Rapidul etc. Marea mea problemă la momentul respectiv era cum voi face când și Steagu’ nostru din Brașov va juca meciurile seara. Pentru că mă uitam la televizor și vedeam că meciurile în nocturnă se jucau și de pe la 9-9:30. 9 plus 1 oră 45 meciul plus minutele de prelungire plus ieșirea de pe stadion plus ajungerea acasă pe jos dădea în varianta optimistă cel puțin un 11:30 seara. Nu prea seamănă a 10, nu?
Aici ar veni o fază de-aia ca-n filme cu „9 years later”. Ta na na nam.
Astăzi FC Brașov a jucat primul meci în noctună pe teren propriu din istorie. Între timp Divizia A a devenit Liga I, mai toate echipele din Liga I au stadioane cu instalație de iluminat de mult timp, ca să nu mai vorbesc de alte câteva de prin ligile inferioare, Brașovul a trecut o perioadă prin Divizia B, eu am dat Capacitatea, am făcut patru ani de liceu, am dat Bacul, am ajuns în anul 3 de facultate, mi-am ținut majoratul cândva tare demult, am făcut cunoștință cu o nocturnă la un Flamengo-Fluminense pe Maracana, mi-am luat permisul de conducere (foarte important pentru că scade din timpul de ajungere acasă), iar singurul motiv pentru care mă grăbesc e gândul că mâine trebuie să mă trezesc la 7:30.
Cât despre meciul în sine, ar fi de spus doar că a fost un FC Brașov-Gaz Metan Mediaș plictisitor până în minutul 75. După aceea au urmat trei goluri și un penalty dat și luat înapoi de către arbitru. Și a da, de la ora 7 când am ajuns la stadion până la 10:30 când s-a terminat meciul temperatura a scăzut de la 19 la 12 grade. Altfel, foarte plăcută atmosfera la un meci în nocturnă. Îmi place. Era și cazul să intrăm în rândul lumii după atât amar de vreme.
Vă doresc o noapte însorită!
marți, 31 martie 2009
(Prea) Scurt istoric
Octombrie 2007-aprox. februarie 2008: cursuri amânate sau abandonate din lipsă de săli, V IV 7 (sala de curs) impracticabilă.
Martie 2008: sala este redată în folosință. Termopane, tâmplărie PVC, mari fițe, proiector fixat de tavan, ecran pentru proiector cu derulare electrică. În loc de bănci, niște mese adunate de prin toate părțile. Pe post de scaune, niște tabureți. Închipuiți-vă cum e să ai două cursuri legate și să le petreci pe un scaun fără spătar.
Cândva după martie 2008 (nu foarte departe): sunt montate băncile cu scaune rabatabile după vreo alte două săptămâni de imposibilitate de utilizare a sălii. În total, fix 100 locuri. Ce se întâmplă dacă presupunem (prin absurd, ce-i drept) că toți studenții (vreo 120) dintr-un an vor pofti să asiste la cursuri?
Martie 2009: igrasia face legea pe tavanul V IV. Am uitat să precizez că e ultimul etaj. Azi au început să cadă bucăți de tencuială. De vreo câteva săptămâni picură rugină din tavan. Oare când va ajunge buba deasupra proiectorului?
duminică, 29 martie 2009
Dacă și cu parcă...
If I were a month, I would be October, because it’s next to September.
If I were a day of the week, I would be Tuesday, because you can be sure you find a free table in a bar.
If I were a time of day, I would be 21:45, because it’ s Champions (League) time.
If I were a sea animal, I would be a dolphin, because it’s smart (of course).
If I were a direction, I would be (asta merge bine-n română: ) înainte, că-nainte era mai bine.
If I were a virtue, I would be honesty.
If I were a historical figure, I would be Leonardo da Vinci (does he belong to the category?), because he was truly an encyclopaedic character.
If I were a planet, I would be Mars, because Snickers has too many peanuts.
If I were a liquid, I would be petrol.
If I were a stone, I would be a Flintstone.
If I were a bird, I would be a pigeon, because I like large squares.
If I were a flower/plant, I would be a fully automated industrial plant (omonimia asta).
If I were a kind of weather, I would be snowfall.
If I were a musical instrument, I would be a violin.
If I were an emotion, I would be the fear of the unknown.
If I were a sound, I would be a tennis ball smashed in a silent great arena.
If I were an element, I would be water, becuase it always finds the most effective way to get somewhere.
If I were a song, I would be „Breakfast at Tiffany’s” – Deep Blue Something (tough choice, mi-a luat greu să mă decid din câteva variante).
If I were a movie, I would be (I have no idea).
If I were a tv-series, I would be „Seinfeld”, because I use to speak about nothing.
If I were a book, I would be (hmmm let’s see...) „Concepția președintelui Nicolae Ceaușescu despre noua ordine economică internațională : lucrările sesiunii Institutului pentru problemele unei noi ordini economice internaționale, [București, 4-5 decembrie 1975]” (see reason above).
If I were a fictional character, I would be Nils Holgersson.
If I were a food, I would be some kind of pasta.
If I were a city, I would be Piran (Slovenia).
If I were a taste, I would be a compound one, maybe salty and sweet.
If I were a scent, I would be... I don’t know, but surely not a „sweet” one.
If I were a colour, I would be yellow.
If I were a fabric, I would be suede (no link with Sweden, I really like it).
If I were a word, I would be Supercalifragilisticexpialidocious (v. „Mary Poppins”).
If I were a body part, I would be the brain.
If I were a facial expression, I would be a smile, because... why not?
If I were a subject in school, I would be maths, by far.
If I were a cartoon character, I would be a Flintstone (v. „if i were a stone...”).
If I were a shape, I would be a geoid.
If I were a number, I would be pi pătrat pe 2 (v-așteptați să zic 69, ai?).
If I were a car, I would be a VW Kaefer, because it made history.
If I were an item of clothing, I would be an armor.
miercuri, 25 martie 2009
Brașovul pe care nu-l vedem
Astăzi mi-am dat seama că nu am făcut niciodată așa ceva în Brașov. Ce-i drept, am fost pe Tâmpa, dar atunci când urci treptele unei construcții printr-o scară cu mici și răzlețe gemulețe, este cu totul altă senzație atunci când ajungi în vârf la lumină. Și am ajuns la concluzia că ar fi momentul ca, după aproape 22 de ani de viețuire în această urbe, să urc în clopotnița Bisericii Negre. Accesul este liber vinerea între orele 9 și 17. Dacă nu săptămâna asta, în cea viitoare sigur merg. Who wanna join?
Și fiindcă tot veni vorba, m-am gândit să redescopăr orașul. Adică să merg în locuri în care nu am fost niciodată sau pe care le-am cam uitat în ultimul timp. Orașul poate părea plictisitor dacă zi de zi îți urmezi drumul de acasă spre unde ai tu treabă și nimic mai mult. Însă eu sunt convins că locuri mici poartă farmecul lor personal. Mă gândesc la biserica Sf. Martin (n-am fost niciodată, deși de ani de zile îmi folosește drept „ceasul din bucătărie”), Cetățuia, Poarta Ecaterina (mult mai frumoasă decât Poarta Schei). Și multe alte locuri care sunt acolo, dar pe care uităm să le privim.
joi, 19 martie 2009
Cum am trecut pe sub frontieră
Planica
Din ciclul „cum mi-am pierdut timpul în ultimul timp”
marți, 17 martie 2009
Băi, știi ce-am făcut săptămâna trecută? M-am uitat la filme
RocknRolla
Nu știu alții cum sunt, dar până la o vârstă dacă mă gândeam la Londra, mă gândeam la Hyde Park, familia regală, double-deckers, cabine telefonice roșii, five o’clock tea. O vedeam ca pe un leagăn al civilizației engleze sobre, curate, detașate. Asta era imaginea mea. După asta au început să ajungă la mine fel de fel de informații legate de „the other side”: junkies, imigranți, probleme sociale, bogătași rusnaci, etc. Asta n-ar fi o problemă dacă între timp nu ar fi devenit un laitmotiv. Parcă prefer totuși Wimbledonul decât o mână de hooligans beți morți ieșiți de la Arsenal-Chelsea. Ok, toate astea nu au făcut însă să nu mă intereseze tema, dovadă că m-am și uitat. Povestea e o țâr’ cam încâlcită și ajungi la un moment dat să te scarpini pe după cap, caz în care o avancronică se poate dovedi utilă, cu condiția să nu-ți povestească tot filmul de-a gata. Altfel, tacâmul e complet: imigranți (Lenny ăla a preluat impecabil culoarea mediului, dacă nu ar fi menționat explicit, n-aș fi zis că nu e băștinaș), gay, drogați. Însă dincolo de toate astea, cel mai reușit și mai autentic personaj mi se pare Uri. Nu poți să nu zâmbești la asemănările mult prea izbitoare ca să fie întâmplătoare dintre el și Roman Abramovici (parcă și seamănă un pic, n-ați zice?). Piesa în jurul căreia se învârte toată acțiunea e până la urmă tabloul norocos al lui Uri, care până la urmă nu apare niciodată un film. La o adică, de ce naiba să mai plătești un om să ți-l picteze, când poți foarte bine să plimbi prin cadru o ramă (interesantă alăturare de cuvinte) și un șevalet și să le arăți doar din spate?
A, să nu uit: știți cum e tradus „London” în subtitrarea pe care am luat-o eu de pe net? „London”, cum altfel? )
Nuntă mută
Filmul regizat de Mălăele merită văzut. Dacă de la o vreme ne-am obișnuit să ne plângem de milă prin intermediul cinematografiei despre cât de oropsiți am fost noi în anii târzii ai comunismului sau despre ce greu ne-a fost în tranziție, în „Nuntă mută” ne întâlnim cu zorii comunismului. Cu toate astea, filmul nu lasă acel gust slinos de autocompătimire întâlnit de exemplu în „4,3,2”. „Nuntă mută” e un film la care se râde, se râde mult și copios, dar care este totuși povestea unei tragedii transpusă într-o cheie absurdă. Povestea e simplă: o nuntă dintr-un sat românesc se întâmplă să fie în aceeași zi cu moartea „tătucului” Stalin, iar desfășurarea acesteia este interzisă din cauza celor șapte zile de doliu național impus în toate țările de dincoace de Cortina de Fier. Pentru mai multe detalii, recomand să vedeți filmul. Scena nunții este de-a dreptul absurdă și totodată încărcată de tristețe. Personajele au substanță, fie că este vorba de țărani aprigi, activiști de partid ofițeri sovietici sau primari incompetenți și hâtri (în rama contemporană care deschide și închide filmul).
Singurul lucru care, după părerea mea, putea să lipsească este o scenă de pe la mijlocul filmului în care supranaturalul este la el acasă și care nu are o mare miză în desfășurarea acțiunii. Oricum, una peste alta, este un suflu nou adus în cinematografia românească, iar Mălăele merită toate aplauzele.
Quantum of Solace
L-am văzut la a treia încercare. Prima dată a fost la cinema în săptămâna lansării, dar am preferat să mai amân decât să stau în primele rânduri și să citesc subtitrarea ca și cum m-aș uita la tenis din lateralul terenului. A doua oară a fost la un prieten din București, dar de astă dată m-a răpus somnul după 20 de minute. Și acum am zis că a venit momentul.
Cam ce ar fi de spus? Față de alte filme, Bond nu are atâtea gadget-uri care depășesc orizonturile științei, nici atâtea mașini, la fel cum nu are nici la fel de multe femei. Singurul punct la care poate concura cu versiunile mai vechi ar fi coloana sonoră și varietatea geografică a locurilor prin care se învârte Bond (Siena, Bregenz, Bolivia, Kazan și o țară central americană care, dacă îmi aduc bine aminte, e Haiti). Mie unul mi s-a părut un Bond cam răsuflat, cu o poveste la fel de copilăresco-neverosimilă ca de obicei. Iar șablonul este respectat și de această dată: Bond e în misiune, o face de oaie, serviciile secrete britanice îi retrag „prerogativele”, el nu se lasă bătut și o ia pe cont propriu, îi dovedește pe băieții răi, după care toată lumea e fericită că ăla căruia îi dăduseră șutul în fund îi scoate din nou din oala cu sarmale. Pe de altă parte, trebuie să admit că mobilul acțiunii este cât de cât original. Cine s-ar fi gândit că apa poate fi o resursă vizată de mafioți? Un + pentru asta. Dintre toți care se învârt prin film, mie unul îmi place Judi Dench în rolul lui M. Serios. În rest n-ar mai fi mare lucru de spus.
Slumdog Millionaire
Da. Ăsta da. S-ar putea spune că povestea e oarecum telenovelistică, dar mie mi-a plăcut. Nu e un film lacrimogen, nici teatralizat. It’s just a story. Bineînțeles că happy-end-ul e previzibil și puțin probabil, dar de multe ori îmi zic că poate e mai bine așa. Cel mai frecventă replică pe care am auzit-o legată de filmul ăsta este „domn’e, dar aia nu e întrebare de 20 de miloane de rupii” (care, pentru cine întreabă, înseamnă 388008,53 dolari). Păi nu e. Dar nu despre asta e vorba până la urmă.
PS: Pentru cine nu știe de unde vine titlul postului, uitați-vă aici:
marți, 10 martie 2009
Să mai facem bășcălie de o reclamă
Acum stau și mă gândesc. Oare ce ar trebui să fac eu ca banii să se simtă cel mai bine la mine acasă și, eventual, să își mai aducă și niște prieteni? Să îi țin cu homar, șampanie, somon și icre negre? Aș putea la o adică să le pun filme bune, aer condiționat și eventual să le mai aduc din când în când niște parașute d-alea de lire. Alte idei?
Pe de altă parte, dacă o apuc pe drumul ăsta mă văd peste vreo doi ani exilat în bucătărie cu pernă cu tot, iar bandiții ăștia de bani tolănindu-se în fotoliu, frecându-se pe burtă și uitându-se la Champions League cu lada de bere lângă. Sau poate cu Veuve Cliquot-ul în frapiera din care picură pe covor. Și uite că fără să vreau am imaginat un alt clip, de data asta al unei campanii de atitudine care ar putea să se cheme „Nu deveni sclavul banilor”. Asta așa, fără legătură cu subiectul.
duminică, 8 martie 2009
Viață de ruj
A fost odată un ruj care, de când a ieșit de pe linia de producție a unei renumite firme franceze, a visat să aibă o femeie frumoasă. Sau, mai bine zis, femeia să îl aibă pe el. O actriță, o cântăreață, o dansatoare sau ceva asemănător, dacă s-ar putea. Și, ca orice bărbat, visa deja la buzele respectivei domnișoare, închpuinduși-le în felurite imagini, care mai de care mai suave. Plin de speranță și încrezător în norocul său s-a așezat cuminte într-o cutie alături de alți colegi de-ai lui. Trebuie spus că modestia nu era una dintre calitățile sale definitorii, crezându-se cel mai roșu dintre toți deși, desigur, nu exista nici un motiv rațional care să-l îndreptățească la așa ceva. A urmat un drum obositor cu avionul în timpul căruia nu prea a putut să se miște din cauza aglomerației. În plus, nici nu a văzut mare lucru pe geam, cutia sa fiind făcută dintr-un carton – surprinzător – opac.
De plictiseală, a început să se gândească unde a crescut copacul din al cărui lemn a fost făcut acest carton. Dar nu putea să facă decât presupuneri. Probabil că era un copac francez. Poate că era din sud, din Var. Dacă era din Var, oare avusese norocul să crească pe o coamă de unde să vadă, departe, Mediterana? Sau poate era din Alsacia, Ile-de France sau de pe Valea Loarei. Poate că a stat la o margine de drum pe care a trecut într-o vară Turul Franței. Poate că în dreptul lui a evadat din pluton un ciclist de prin partea locului care a vrut să treacă prin fața casei părintești din poziția de „tete de la course”. Sau poate că acolo plutonul a înghițit protagoniștii unei evadări nereușite. Dar cine știe? Rujul nostru era un tip rațional care știa foarte bine ce vrea de la viață, așa că era oarecum deplasat pentru el să se lanseze în astfel de reflecții fără nici un fond.
Într-un târziu, avionul a aterizat pe un aeroport îndepărtat – judecând după durata zborului - de Franța natală. A urmat un drum scurt cu tirul, apoi o dubiță mai mică, un portbagaj de break și, în fine, căldura unui depozit de magazin de lux. Era un loc în care fel de fel de mirosuri fine se amestecau și care nu făceau decât să anticipeze rafinamentul care îl va întâmpina „în față”, așa cum repetau niște voci care se tot apropiau și depărtau. Asta la început; pentru că mai târziu singurul lucru pe care îl produceau era o cruntă durere de cap. Și ca și cum nu era de ajuns, o mână distrată a luat cutia, a deplasat-o câțiva metri prin aer și a așezat-o cu fața în jos, uitând-o preț de vreo oră. Acum tot sângele i se aduna în capul deja dureros, făcându-l să devină și mai roșu decât era.
Chinul a fost curmat de o altă mână care a răsucit cutia în poziția corectă și a deschis-o. Lumina a pătruns în cutie și, deși era o lumină artificială cu o intensitate obișnuită pentru un magazin de un asemenea rang, nu a putut distinge nimic în jur preț de câteva minute după orele petrecute într-un întuneric perfect. Când s-a obișnuit și a putut ține ochii deschiși, a realizat că mâna salvatoare aparținea unei frumoase domnișoare. Ce mai tura-vura, se poate spune că era întruchiparea visurilor sale. Nu era nici artistă, nici prezentatoare TV, dar la urma urmei, ce nevoie avea el de o femeie celebră? Ce dacă era o simplă vânzătoare? Și a început să spere. Dacă din întâmplare era tocmai ziua de salariu a domnișoarei? Și dacă, tot din întâmpare, i se terminase rujul de aceeași nuanță ca și el? Vânzătoarea a început să îi aranjeze pe colegii lui. La final, pe el l-a pus deoparte. Era în culmea fericirii. Visul era pe care să i se îndeplinească. Viața lui era aranjată. Se îmbujorase de emoție și din nou devenise mai roșu decât a ieșit pe poarta fabricii.
...
Ajuns bătrân, rujul nostru era din ce în ce mai scund și pe zi ce trece părea că va dispărea complet. Până și literele de pe sticker-ul care i-a fost aplicat în ziua sosirii în magazin erau șterse de la atâtea atingeri. „T”-ul inițial era absolut invizibil și cu greu se mai putea citi doar „...ESTER”. Avusese o mulțime de femei în viața lui, dar cele mai multe nu i-au permis decât să le sărute dosul mâinii. Înainte să-și dea duhul, a emis următoarea cugetare: „Până la urmă am fost un gentilom, spre deosebire de semenii mei; deși am avut atâtea femei, niciodată nu m-am amestecat în poșeta vreuneia.”
PS: Basically @Luana: Inițial am avut ideea să mă joc și să încerc să scriu o „poveste în 89 de cuvinte” de genul celor din Esquire. Dar nu am reușit să mă încadrez de nici o culoare. Whatever... Acum, că am scris-o, tare sunt curios cam cum te gândisei tu să arate povestea asta :D.
luni, 2 martie 2009
Da' cu calul ce-ați avut?
În primul rând, este foarte interesant că acest incident este strâns legat de unul anterior. Pentru cine nu își mai aduce aminte, în decembrie 2006 un avion al Carpatair a lovit cu trenul de aterizare un cal imediat după desprinderea de pe pista aeroportului din Bacău. Da, un cal. Și nu cred că era Pegas care aștepta aprobarea pentru decolare. Iată o nouă abordare a confruntării între mijloacele de transport moderne și cele clasice. Ei bine, ieri am aflat cu surprindere că avionul cu pricina este exact același cu cel care a aterizat pe burtă la Timișoara. Cică după întâmplarea cu Pegas cei de la Carpatair au ajuns la concluzia că nu este necesară nici o investigație tehnică a părții colizionate și au închis cazul. Pentru ca, după doi ani și două luni, același avion să aibă o problemă cu deschiderea trenului de aterizare. Cum sună asta?
În al doilea rând, este absolut necesar de sesizat calitatea profesională și pregătirea piloților care au adus avionul la sol cu o îndemânare care nu are multe deosebiri față de artă. Dincolo de gafele și ignoranța care a condus la această situație rămâne profesionalismul acestor oameni. Felicitări!
joi, 26 februarie 2009
(In)Cultura de masă
Suntem în eroare dacă lăsăm actul cultural doar pe seama celor plătiți pentru asta și dacă, clamând că nu avem o profesie considerată intelectuală, cădem în ignoranță. Este atât de plăcut să întâlnești fel de fel de oameni simpli cu care să ai subiecte de conversație din cele mai diverse. Este drept că noi păstrăm moștenirea generației crescute în anii puterii clasei muncitoare, deprinsă să fie ignorantă, să acționeze repetitv după un algoritm devenit automatism. Dar de ce să nu profităm de șansa oferită de liberul acces la informație și de libera circulație pentru a ne cultiva pentru plăcerea și curiozitatea personale? Regretabil este că întâlnesc în rândul celor tineri acest gen de „închidere” a spiritului, cel mai adesea verbalizată în replici de tipul „Dar ce-s eu? Intelectual, să citesc cărți?” Cine zicea că trebuie să fii intelectual? Este de ajuns să găsești plăcerea și, de ce nu?, ambiția de a ști cât mai multe. Însă curiozitatea multora este prea inhibată. Mie unul mi se pare absolut naturală această curiozitate și dorință de a aduna un volum cât mai mare de informații felurite. Dar probabil că sunt oameni care rămân cu angoasa anilor de școală când erau bombardați cu informație și obligați să o asimileze fără să li se ofere posibilitatea de a selecta după propriile dorințe și care sunt reticenți la orice fel de acumulare de cunoștințe chiar după ani buni.
În fine, fie că vrem, fie că nu vrem, nivelul culturii celor mulți se vede. Pe stradă, la cârciumă, în tren și cam în orice loc unde se adună oameni și unde se vorbește. Iar soluția nu poate fi dată de nici un guvern, de nici o strategie, de nici o campanie. Nu știu dacă e bine sau nu, dar schimbarea poate veni doar din om, din lărgirea orizontului său și din voința de a și-l lărgi.
marți, 24 februarie 2009
Detalii despre mine (leapșa zilei)
Dar să nu divagăm. Pretextul textului (scuzați text-text-fonia) de azi e o leapșă (cică așa se cheamă, am învățat azi un termen nou) propusă de Luana. E un fel de joc gen „să completăm pe linia punctată”, exercițiu de autocunoaștere și de autosinceritate, aș zice. Ia să vedem ce iese:
SUNT un cetățean căruia îi place să respecte regulile, dar speriat de ideea de a fi „just another face in the crowd”. Paradox?
AȘ VREA să fiu în stare să îmi gestionez timpul mai eficient.
PĂSTREZ o bancnotă de 20 de coroane suedeze, un bilet de la FC Brașov-Inter Milano, un pix cu o anumită semnificație, vrafuri de hărți, pliante, prospecte, broșuri din locurile pe unde am umblat.
MI-AȘ FI DORIT să am voce cât de cât.
NU ÎMI PLACE să mi se urce cineva în cap.
MĂ TEM de apă și câini.
AUD tot timpul ceva. Ați observat că niciodată nu e complet liniște?
ÎMI PARE RĂU că de multe ori sunt ciufut.
ÎMI PLACE să mi se cânte-n strună.
NU SUNT un bun membru de echipă.
DANSEZ cum vorbește Băsescu engleza.
NICIODATĂ nu aș fi fost suficient de disciplinat încât să practic un sport la nivel profesionist.
PAR arogant la început.
PLÂNG nu.
NU SUNT ÎNTOTDEAUNA sigur că știu ce vreau.
NU ÎMI PLACE DE MINE când te las să mă lași.
SUNT CONFUZ când vine vorba de plecat din țară cu alt scop decât turistic. Dar mi-aș dori.
AM NEVOIE de confort financiar. Na, că am zis-o, dar eram ipocrit dacă n-o ziceam.
marți, 17 februarie 2009
De unde atâta democrație?
Pentru cine nu e la curent, un scurt rezumat: președintele Hugo Chavez, aflat în funcție din 1998, ar urma să își încheie al doilea mandat (și ultimul la care are dreptul) în 2013. Și ce s-a gândit omul? Să convoace un referendum prin care să modifice constituția astfel încât să poată candida de un număr nelimitat de ori, a doua oară după ce tentativa precedentă din 2007 a eșuat. Ei bine, de data asta referendumul a trecut cu aproximativ 55% din voturi, așa că Chavez, cel care a modificat fusul orar al Venezuelei cu un sfert de oră din cauza ambiției de a nu avea aceeași oră cu coasta estică a Statelor Unite, va putea fi președinte mult și bine de acum încolo dacă poporul îl va alege. În lipsa unor dovezi care să o contrazică, pornim de la prezumția că votul nu a fost fraudat, deși se spune că observatorul desemnat de Parlamentul European a fost expulzat din Venezuela sâmbătă „din cauza unor declarații ofensatoare pentru puterea de la Caracas”. Cam astea ar fi, pe scurt, faptele.
Nu știu alții cum sunt, dar noi, ăștia mai din Europa am învățat încă de prin școala generală cum că un stat de drept ar trebui să prevină pericolul instaurării unei dictaturi personale prin interemediul constituției, singura lege ale cărei modificări sunt în mod necesar validate de votul popular. Cu alte cuvinte, cetățenii au pârghia necesară pentru a evita ca puterea să schimbe regulile în timpul jocului. Or, Venezuela ce a făcut? A spălat pe jos cu principiile democrației, expunându-se unui mare pericol. Stai și te întrebi cum este posibil ca, în secolul 21, un popor să comită o astfel de imprudență. Eu găsesc explicația în nivelul scăzut de informare și de educație politică și civică a celor 55% care au votat pentru. Pur și simplu, nu poți cere unor oameni să țină cont de niște principii elementare dacă acestea le sunt total străine, dacă nu fac parte din orizontul lor de interes sau dacă nu au auzit niciodată de ele. Ceea ce cred că este cazul Venezuelei, unde discursurile populiste ale lui Chavez au zgândărit coarda sentimentalo-patriotică a locuitorului favelei (de unde să îi pretinzi acestui ins primitiv prudență și viziune pe termen lung?) prin invocarea obsesivă a „continuării revoluției bolivariene”.
De azi înainte, Chavez are orizontul larg deschis către o „domnie” la fel de „luminoasă” și îndelungată precum cea a bunului său prieten Fidel Castro. Fascinantă America Latină, isn’t it?
vineri, 13 februarie 2009
4X4=2X4?
Alt mit auto este cel al cauciucurilor de iarnă. Cu ce se deosebesc aceste cauciucuri de cele de vară? Simplu: prin profilul crestăturilor de pe fața de rulare care este în așa fel desenat încât în timpul deplasării să arunce zăpada care altfel s-ar lipi de cauciuc. Zice-se că cică ar fi realizate dintr-un altfel de material. E posibil, nu zic nu, dar nu cred că s-a descoperit încă materialul M pentru care coeficientul de frecare M-asfalt să fie egal cu coeficientul de frecare M-gheață.
Toate aceste convingeri mi-au fost întărite ieri dimineață când am văzut două așa-zise mașini de teren (un Mitsubishi Pajero și un VW Touareg) împotmolindu-se după ce au parcurs 10 metri din panta pe care o văd de pe geam. Păi, bravo, nu era vorbă că poți să mergi cu SUV-urile astea pe oriunde? Vă dovedește o amărâtă de ninsoare? Vaaaaai! Au încercat oamenii de vreo 2-3 ori după care au făcut cale întoarsă. Și ce se mai învârteau toate alea 4(X4) roți în gol! Cum s-ar zice, myth – busted. Repet: toate aceste dotări permit rezolvarea câtorva situații care ar fi nasoale pentru o mașină fără așa ceva. Dar de aici și până la a te arunca pe oriunde în orice condiții și a crede că poți să treci cu bine e cale lungă.
luni, 9 februarie 2009
I'm a grammar freak
vineri, 6 februarie 2009
Străzi, bulevarde și cum le cheamă pe ele
Interesant este și modul în care toponimicele reflectă simbolurile acceptate la nivel oficial la un moment dat. Adică felul în care acestea se modifică odată cu marile schimbări istorice. Să privim nu mai departe de 1989 la cazul Brașovului unde existau străzi, bulevarde și piețe cu nume precum Karl Marx, Lenin, 7 noiembrie, 23 august, care au fost urgent schimbate după revoluție.
N-am de gând să emit acum un studiu asupra alocării numelor străzilor, dar am făcut ocolul acesta logic pentru a ajunge la o chestiune absolut punctuală care mă face să îmi pun unele întrebări. Este vorba despre două toponime pe care le-am întâlnit în decursul timpului și care mi-au rămas în minte oarecum prin ineditul lor prin prisma istoriei.
Unul din ele este Karl-Marx-Platz din Berlin (posibil să existe și în alte orașe din zona culturală germanică și nu numai). Ok, deci noi am dat plăcuțele cu „str. Karl Marx” la topit cu o furie și o exuberanță nebune imediat după victoria revoluției din decembrie, în timp ce nemții au considerat că Marx merită în continuare să dea numele unei piețe din capitală. Cine greșește? La urma urmei, Marx a fost un teoretician al unei doctrine politice care, întâmplător, este astăzi căzută în dizgrația europenilor. Însemană asta că studiile sale și activitatea sa științifică au o valoare mai coborâtă decât o aveau în urmă cu 20 de ani? Pe partea cealaltă, este drept că sistemul care a terorizat aproape o jumătate de continent se revendică de la Marx și ura oarbă (și naivă, aș îndrăzni să zic) se revarsă acum asupra tuturor simbolurilor socialismului. Până la urmă, rămâne întrebarea: cine a procedat corect?
Al doilea este strada Iosip Tito din orașul ăla croat care are același nume cu moneda din Botswana. Pentru cine nu știe, Tito a fost un fel de Ceaușescu, dar iugoslav. Mă întreb cum ar fi la noi dacă vreun primar mai de provincie (poate din Scornicești, de ce nu?) ar avea inițiativa să denumească o stradă „Nicolae Ceaușescu”. Singura rațiune pe care o întrevăd în alegerea croaților este faptul că ei văd în Tito un personaj istoric, nu un tiran. Și mai văd un lucru: capacitatea lor de a trece peste ura istorică și de a recunoaște personajele care marchează anumite perioade. Este important să menționăm că vorbim despre un popor aprig, cunoscut pentru dârzenie și „răutate”.
Acestea sunt doar două exemple, poate există mai multe. Important este că pe mine m-au făcut să mă gândesc la unele lucruri. Dacă cumva v-am provocat la meditație, vă invit să-mi transmiteți și mie concluziile la care ați ajuns. După cum vedeți, eu m-am cam ferit să trag vreuna.
luni, 2 februarie 2009
Ce găseam în SUA pe vremea lui Bush
vineri, 30 ianuarie 2009
Insomnie
marți, 27 ianuarie 2009
Dimineți brașovene
Deci am plecat spre întâlnirea mea matinală cu Brașovul. Aerul tare și înțepător o să-mi lipsească mult la vară. Așa că deschid umbrela și mă avânt în întuneric. După vreo 2-3 minute, cam pe când ajung la primul stâlp cu un bec arzând, se oprește și ploaia. Mă uit spre Tâmpa și aflu că sunt în Brașov. În caz că nu știam. Mai merg oleacă, ies în Șirul Livezii și după câțiva pași mă întâlnesc cu primul om pe ziua de azi. O figură cunoscută, dar nu obișnuim să ne salutăm. Am impresia că lucrează undeva în zonă. Mereu are acel pas lin și o țigară ținută între degete în dreptul pieptului. Îmi dau seama că nu îmi amintesc să îl fi văzut vreodată trăgând din ea. Și trec mai departe. Uite și prima mașină. E chiar autobuzul de Poiană. Destul de aglomerat, sunt oameni care stau în picioare. Ajung în Livadă și parcă de acum se mai simte ceva viață. Dar destul de timidă încă. Ca de obicei, îi văd pe angajații de la Ana Teleferic pregătindu-se să urce. Ei au autobuzul lor propriu. Chioșcurile de ziare sunt deschise, dar azi nu cumpăr nimic. Bulevardul Eroilor se desenează frumos mărginit de paralelele portocalii ale iluminatului public. Încă nu se prevede nici o rază a zorilor. Ajung în față la Aro și mă ajunge din urmă un individ care alerga. Dawn-jogger, îmi trece spontan prin cap. Nu știu dacă există termenul ăsta, dar mă gândesc că se potrivește. Și mă mai gândesc că ar trebui să fac și eu așa ceva. Am destule zile libere în care aș putea de la 6 la 7, să zicem. Și continui să merg. Din parc se disting doar umbre ale copacilor. Și dealul Cetățuii e doar o umbră deocamdată. Traficul e încă liniștit, aerul de Brașov e încă înțepător. Autobuzele merg mai degrabă goale spre cartiere. Ajung la Prefectură, unde mă cufund într-o mare de lumină dată de display-ul publicitar din fața Modaromului. Semaforul de la trecerea de pietoni a fost pe verde pentru mașini încontinuu de când mi-a intrat în câmpul vizual. Nimeni nu a fost interesat să traverseze. După o vreme, ies din zona ultracentrală și trec pe lângă Patria (nu mai există de mult cinematograful, dar așa a rămas numele locului), Ceasu’ Rău, aulă, Onix. Străzile deja sunt populate, se crapă de ziuă, iluminatul stradal se stinge și eu ajung la școală. Vraja s-a terminat, începe o nouă zi.
sâmbătă, 24 ianuarie 2009
Easy come, easy go
Spuneți-mi mie care a mai auzit în ultimele zile vreo vorbă despre gazul rusesc. Două săptămâni ne-am dat de ceasul morții că toată Europa o să rămână fără gaz și că o să ne apucăm să scoatem gazul din apa minerală. După care am înțeles că ucrainienii s-au făcut la loc băieți cuminți și gata, nu s-a mai spus nimic. Acuma, s-o spunem pe aia dreaptă: care dintre dumneavoastră nu a putut să-și încălzească ciorba la aragaz în ultimul timp? Cui i s-a oprit centrala de apartament în lipsă de gaz? Să fim serioși. Era cu adevărat acesta un subiect? Nu. Oare nu este Transilvania dolodra de gaze naturale? Ba da. Păi atunci? Păi, foarte simplu: totul se explică printr-o nevoie bolnavă a știriștilor de a construi o situație-limită din orice. Un cod roșu, o amenințare teroristă, o criză acolo, ceva. Și omul simplu, care ia de bun tot ce i se îndrugă la televizor, normal că se alertează și începe să înjure așa cum i se sugerează din cutia neagră purtătoare de pește. De multe ori fără să știe de ce și pe cine înjură.
Apropo de criză: m-am săturat ca la fiecare două vorbe să se pomenească de criză. Da’ mai lăsați-mă dom’le cu criza voastră. O pomenesc și când e cazul, și când nu e cazul, Inclusiv la meteo. Toată ziua cu criza în sus și-n jos. Am prins ideea, trust me. Nu mai îmi repeta de enșpe ori pe zi că schimb canalul și tot tu ai de pierdut. Mai rămâne să citesc prin Cancan că „în ciuda crizei economice, Iri a pupat-o pe Moni” sau în ProSport că „pentru a mai uita de criza financiară, Dică l-a driblat pe Trică”.
joi, 22 ianuarie 2009
Metode de securizare și autentificare
Superficialul: la el studenții stau după bunul plac, claie peste grămadă, primesc cu toții același subiect. Are încredere în buna-credință a studenților. Big mistake. Nu este superstițios, așa că examenul poate decurge foarte bine fără ritualuri prealabile.
Neinițiatul: are o procedură, însă cu multe fisuri. Are timp să se perfecționeze. Face o vagă distribuire a studenților, mai mult de ochii lumii. De obicei pregătește două subiecte și își împarte studenții pe două rânduri sau două coloane alternate. Metoda are limitele ei, pentru că tot vei avea pe cineva cu același subiect cu tine, fie în lateral, fie în față și în spate.
Minuțiosul: concepe un algoritm de distribuire în spațiul 2D astfel încât, dacă s-ar putea, nu ai avea vreun coleg cu același subiect pe o rază de 3 mile marine și 500 de yarzi. Nu reușește, dar către asta tinde. Deocamdată realizează un caroiaj astfel încât orice pătrat alcătuit din patru studenți va conține patru subiecte diferite.
Versatul: fiecare student primește alt subiect. Acest tip este de cele mai multe ori și politically correct: își invită fiecare student să își tragă la sorți propriul subiect.
miercuri, 21 ianuarie 2009
Ce am înțeles eu din obamiada de azi
Apropo, cică în cele aproximativ patru ore cât a durat ceremonia, în interiroul Casei s-a desfășurat dezinstalarea completă a vechiului președinte și instalarea cu tot calabalâcul a celui nou. Adică n-a rămas nici o urmă de Bush. Totul în patru ore. Tare. Acum câteva zile mie mi-a luat vreo două ore jumate să-mi instalez un router wireless.
duminică, 18 ianuarie 2009
O bilă albă
Vă rog, înainte să mă trimiteți la plimbare cu ideile mele cu tot azi și mâine, încercați cum este. Și nu vă mai fie frică să experimentați. Dulcele simplu e grețos, ciocolata cu lapte e o banalitate.
miercuri, 14 ianuarie 2009
Să râdem serios
Întrebarea zilei
Da’ ce? Sunt trişti după petrecere? A fost de aia cu bătaie generală cu scaune, mese şi sticle în cârciumă sau de ce?
PS: Scuzaţi posturile uşor retarde din ultimul timp, dar traversez o perioadă mai aglomerată şi, ca să fiu sincer, şi o pană de inspiraţie.
duminică, 11 ianuarie 2009
Bravo Schlieri!!!
Bravo Schliri!
Pe de altă parte, mă gândesc că in câţiva ani recordurile actualelor trambuline vor deveni imbatabile. Şi nu pentru că îmbunătăţirea continuă a performanţelor se va stopa, ci mai degrabă pentru că aterizările vor ajunge pe zona de plat, unde vor deveni extrem de periculoase. În primul rând, organizatorii vor tinde să evite astfel de situaţii prin amplasarea cât mai jos a barei de start; în al doilea rând, nici un sportiv nu îşi va risca viaţa nici chiar pentru gloria corectării unui record. Bineînţeles, rezervă încă mai există, dar peste 10-20 de ani cine ştie unde vor ajunge performanţele săritorilor?
sâmbătă, 10 ianuarie 2009
Întrebarea zilei
vineri, 9 ianuarie 2009
D’ale studenţiei
Şi, cu toate astea, abordez foarte relaxat sesiunea asta. Am mai spus-o. Nu ştiu dacă este vorba de faptul că mi-am creat o anumită disciplină în învăţare sau că pur şi simplu m-am călit în primii doi ani de facultate, cert este că am ajuns aici foarte odihnit şi fără să mă simt în vreun fel în criză de timp.
marți, 6 ianuarie 2009
Jump!
Nu aş fi fost atât de entuziasmat şi încrezător dacă programul ar fi fost derulat exclusiv de către statul român, dar simpatizez compania OMV încă de pe vremea când sprijinea raliurile şi mă bazez pe austrieci cu atât mai mult cu cât reprezintă patria săriturilor cu schiurile la nivel mondial. Sunt conştient că obiectivele propuse sunt foarte dificil de atins, dar am încredere în buna credinţă a OMV-ului şi îi felicit pentru iniţiativă.
De ce îl consider un proiect frumos? Pentru că România este la pământ din punct de vedere ar rezultatelor şi prezenţei în sporturile de iarnă la nivel mondial; destul de inacceptabil pentru o ţară cu un relief ca al nostru. Şi pentru că nu este vorba de orice sport de iarnă, ci de unul din cele mai nobile şi mai spectaculoase şi care nu este pentru oricine. Este şansa noastră să scoatem capul. Promit că în primul sezon în care un român va participa în Cupa Mondială voi fi spectator la cel puţin trei etape.
Pentru început, mi-am cumpărat şi eu un breloc OMV Move &. E un gest simbolic, dar ştiu că am făcut ceva. Dacă am atâtea aşteptări, nu mi se pare corect să stau cu mâinile în sân. Iar dacă fiecare dintre noi va repeta acest gest, atunci chiar avem o şansă.
duminică, 4 ianuarie 2009
Un pahar de vorbă
Şi acum să vorbim despre suc în sensul său propriu. Sucul este una din cele mai sinistre băuturi pe care am întâlnit-o vreodată. Cel puţin sucul în forma în care îl găsim predominant. Tot timpul am impresia că beau plastic. Chiar dacă e din sticlă. Plin de chimicale, face sete, lasă un gust naşpa, are un gust naşpa. Pentru că ăsta nu mai e suc, e o chestie care poate da dependenţă şi care în afară de apă nu mai are nimic natural prin ea. Plus că imediat trebuie să dai pe gât un pahar de apă ca să nu mori de sete. Freshurile… Ooooo, da! Astea da! Simţi fructul în pahar. Şi chiar dacă şi astea fac sete, parcă merită apa de după.
Şi acum închei, că m-au chemat nişte prieteni la un Cico. Tjao!
Cine m-a googlit
gip girip – ăsta a mers la fix. Găbel, cumva?
bloggin-blogout – m-ai găsit, m-ai plăcut, ce rămâne de făcut?
audi q7 strategia de promovare – se ia un audi q7 şi se promovează.
windstopper – o chestie care stopează vântul. Am, da’ nu de dat.
free youtube – în general, youtubu e free. Mai ştii altul?
cea mai mare bancnota de lira – cu asta m-ai nimerit. Mă bucur că ţi-am fost de folos.
andrei nicusan – prezent
monede galbeni – eu la alea de 50 de bani le zic galbeni. Îţi trebuie pentru parcare?
vacanta de iarna la facultate – acolo ai petrecut-o? Naşpa. Te-au încuiat pe dinăuntru în ultima zi? Bine măcar că ţi-au lăsat netul pornit.
nu mai vreau sa port ochelari – nu mai purta.
inginerii si santa claus – nu văd legătura. Sau tu ştii ceva şi nu zici? Spiriduşii sunt ingineri? Sau renii?
frohe weihnachten – mersi la fel.
urca fata in q7 ca sa dormi bine la noapte – ai învăţat deja versurile?
caracterizare jeep – marcă americană de maşini de teren. Altceva?
tinu urca fata in q7 – nu pot să cred că le fac view-uri ăstora.
portretul moral al lui ghita – care Ghiţă? Caut prin caietele de a doişpea şi îţi trimit.
carucioare la carrefour – sunt. Multe şi proaste.
andrei nicusan blog – da.
piesa happy new year – e o piesă.
caut tip pentru sărbători – păi şi pe 31 zici?
cum se face q7 – nemţeşte. Pe de altă parte, dacă ai o Dacie, nu prea cred că „faci” un q7.
cagula schi – o chestie care stă haios pe vârful capului când o ridici.