miercuri, 12 noiembrie 2008

Satellitespotting

Am descoperit o nouă distracţie. De nişă, să-i zicem aşa. Satellitespotting. Adică stau şi mă uit noaptea pe cer după sateliţi artificiali care trec pe deasupra zonei unde sunt. Dar nu aşa la întâmplare, ci pe baza unui fel de „mers al satelţilor”. Dacă vreţi să vă apucaţi de sportul acesta, aţi avea mare nevoie să treceţi mai întâi pe la http://spaceweather.com/flybys . După aceea daţi click jos pe „Global Flybys”, asta dacă nu sunteţi din SUA sau Canada. În continuare vă alegeţi ţara, regiunea şi oraşul şi gata sunteţi. Veţi avea în faţă lista cu toate trecerile sateliţilor pe deasupra zonei voastre din următoarele 10 zile. Pentru fiecare trecere aveţi date legate de numele satelitului, momentul apariţiei lui la orizont, direcţia în care trebuie privit pentru a vedea satelitul apărând la orizont, momentul când satelitul atinge elevaţia maximă de-a lungul trecerii, unghiul elevaţiei maxime raportat la poziţia voastră (90 de grade reprezintă zenitul) şi magnitudinea, adică strălucirea (cu cât valoarea este mai mică, cu atât obiectul este mai strălucitor; ia şi valori negative).

Mai rămâne ca vremea să ţină cu voi şi să vă găsiţi un loc numai bun de privit. Adică unul unde să aveţi cât mai puţine surse de lumină în apropiere şi care să fie cât mai deschis, adică să ofere o perspectivă cât mai largă asupra boltei. Pentru cei care cunosc zona, unul din locurile mele favorite este pe drumul dintre Stupini şi Ghimbav care este deja destul de departe de munţi şi într-o zonă nelocuită şi întunecoasă. Mai mult, spaceweather.com nu oferă date pentru Braşov, în schimb le oferă pentru Ghimbav.

Este destul de interesant. Dacă n-o faci în fiecare zi. Pentru că la un moment dat poate deveni plictisitor. Dar dacă guşti genul ăsta de spectacol, o vizionare-două pe săptămână sunt numai bune. Mai trebuie ţinut cont de faptul că nu în orice perioadă trecerile sunt la fel de frecvente. De exemplu, în momentul în care scriu am doar cinci treceri în listă pentru următoarele zece zile şi niciuna a ISS (Staţia Spaţială Internaţională, continuatoarea MIR-ului), cel mai spectaculos şi mai strălucitor dintre sateliţi. În schimb, au fost zile în care am prins şi două treceri ale ISS-ului într-un interval decent (21-24).

Dacă v-am făcut curioşi, poate veniţi odată cu mine la un satellitespotting.

7 comentarii:

Anonim spunea...

ba nu te stiam asa romantic, cu ochii la stele(nu aia a bucurestiului). si ia-ma domne ca ma uit si eu na:P

Anonim spunea...

fib: zi ms, iti fac trafic de la lab MC

Andrei spunea...

Si eu de la BD.

Anonim spunea...

misto :) nu stiam ca se vad :)) o sa stau si io cu ochii la stele intr-o seara... de obicei e innorat asa ca trebuie sa fiu pe faza.

in alta ordine de idei - traficul e bun numai pt inimioara personala :)) altfel...

Andrei spunea...

Glumeam cu Vlad cu traficul. Imi dau si eu seama ca nu e trafic pe bune daca intru eu de pe mai multe IP-uri. ;)

Luana spunea...

ma gandeam ce bafta a fost atunci pe 21, ca a trecut tocmai ISS si la o ora numai buna :P asa apare saptamana viitoare parca, dar pe la 6 dimineata

Loana spunea...

Soacra mea aproape că m-a omorât, m-a dat afară din casă de multe ori, soțul meu a vrut mereu să semnez un ardei de divorț, totul pentru că nu am putut să rămân însărcinată, până l-am cunoscut pe Dr. DAWN ACUNA, Acest doctor Ea a promis că mă va ajuta după ce i-am explicat situația și chiar acum vreau să-i mulțumesc Dr. Dawn pentru că s-a ținut de cuvintele ei. În acest moment, soacra mea și soțul meu mă iubesc atât de mult. Sunt insarcinata, totul datorita Dr. Dawn acuna, contactati-o daca aveti dificultati sau situatii proaste chiar acum.
*Dacă vrei să-ți schimbi soacra.
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei ca vraja să fie activă.
Si etc.
Scrie-i pe Whatsapp: ,{ +2348032246310 }