vineri, 28 noiembrie 2008
Parlament sau facultate? Ce alegeţi?
Nu aş fi vrut să scriu nimic despre politică cel puţin până după alegeri, dar deunăzi am văzut un talkshow unde s-a dezbătut printre altele o idee pe care o consider extrem de justă. Nu mai ţin minte ce emisiune era şi nici pe ce post, toate seamănă între ele în perioada aceasta. Invitat era Radu F. Alexandru, candidat pentru Senat din partea PDL în colegiul S11 (pe unde-o fi venind şi ăsta?). Nu fac campanie pentru nimeni şi oricine ar fi enunţat ideea domnului Alexandru ar fi primit acelaşi grad de apreciere din partea mea. Domnia sa vorbea despre modificarea pe viitor a legii electorale prin adăugarea unor condiţii de acceptare a candidaturii. Printre acestea vorbea despre obligativitatea ca un candidat să aibă studii superioare încheiate. În acel moment am realizat că în ziua de azi poţi ajunge în Parlamentul României fără să ai cine ştie ce şcoală, lucru despre care mi-am dat seama că îl ştiam (a se vedea exemple gen Irina Loghin, Ion Dolănescu), dar care nu a intrat niciodată în conştiinţa mea până când a fost spus concret. Ca primă reacţie, m-am simţit insultat. Sincer. Şi orice student care toceşte băncile facultăţilor ar fi îndreptăţit să se simtă la fel, deopotrivă cu toţi cei care au obţinut o diplomă. Ce fel de elită este Parlamentul României dacă poţi intra acolo fără să ai măcar o amărâtă de facultate terminată? Să nu-ţi vină să îţi bagi picioarele în ea facultate şi să te faci deputat? Mi se pare o condiţie minimă diploma universitară, o condiţie absolut obligatorie, mai ales că acum se găsesc diplome pe toate gardurile de stat sau particulare. Dacă nici măcar în condiţiile astea, în care la particulare primeşti răspunsurile de la profesori în timpul examenului, nu eşti în stare să termini o facultate, atunci cum te vei prezenta în forul legislativ al unei ţări cu 21 de milioane de locuitori?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Misto tema.
Treaba cu studiile superioare pare a fi la mintea cocosului dar nu e chiar asa :) Hai sa ne gandim.
In primul rand ar fi intr-adevar o conditie necesara, insa deloc suficienta daca stai sa te gandesti ca cei care se pp ca ar conduce o TARA ar trebui sa fie crema cremelor.
Apoi, intelectualii cu idei si inititative nu stau, in general vorbind, sa pupe pe cineva in fund ca sa ajunga in varful vreunui partid asa incat sa ajunga pe liste electorale. Oamenii aia se descurca si fara politica si nu le trebuie complicatii si sustinere de la spate sa se descurce in viata (pana la urma totul se rezuma la bani - este?)
Sa mai luam in considerare un aspect: the demographics. Gandeste-te cine merge la vot - prezenta e mai mare la sate. Si pe ce criterii se voteaza... De multe ori intelectualii nu se mai complica, ii scarbeste ceea e se intampla si isi dau seama ca nu au de unde alege.
E un cerc vicios aproape. Venim cu candidati care sa relationeze cu majoritatea, ceea ce inseamna ca nu-s chiar cei mai buni...ceea ce inseamna ca politica devine un mediu total neatractiv si neprimitor pentru oameni care ar vrea sa faca ceva ok, care in consecinta vor sta deoparte. Asa ca promiscuitatea politicii se perpetueaza...
It's a bitch, I tell ya! :)
Sunt de acord ca nu e o conditie suficienta, am transmis si eu asta mai mult sau mai putin direct spunand ca este un minim obligatoriu, dar cred ca suntem de acord ca este necesara. cu alte cuvinte, o diploma nu demonstreaza ca esti o capacitate, ci ca nu esti coada cozilor. Daca nici pe aia nu o ai...
Ok, sunt de acord ca intelectualii nu sunt dispusi sa se manjeasca in politica, dar a termina o facultate nu inseamna automat a fi intelectual. Inseamna mai degraba ca esti un om care a dobandit o bruma de gandire logica, analitica pe care isi poate construi activitatea legislativa in plen si in comisiile de specialitate. Din cate stiu eu, toti parlamentarii trebuie sa fie membri ai unei astfel de comisii. Or, daca nu esti un specialist, cum poti fi intr-o comisie de specialitate?
da, complt adevarat ce zici tu. m-am gandit mai degraba la ideea de avea oameni de valoare reala in politica...utopie :D
cu facultatea, sunt de acord sa se introduca drept criteriu. iti formeaza o altfel de gandire.
CA facultatile particulare sunt cam egale cu zero si chiar unele de la stat..si CA poti sa ramai complet idiot si cu diploma e cu totul altceva :))
Si eu cand spuneam ca facultatea este degeaba si ca o sa ajungem subinginieri subplatiti nu m-ati crezut.. hai sa ne bagam intr-un partid repede... inca nu am terminat facultatea ;)
Trimiteți un comentariu