miercuri, 17 decembrie 2008

Ştim şi noi să scriem

Azi am chef de demolat mituri. Unul cel puţin; pentru că mi se pare nedrept şi bazat pe nimic. De ce se vorbeşte despre ingineri şi despre cei de formaţie tehnică în general ca despre nişte oameni fără cultură generală, fără simţ artistic, estetic, etc.? Mai sintetic, de ce se vorbeşte despre ingineri pe de o parte şi despre intelectuali, pe de altă parte? Mie unul mi se pare o mică răutate, o răpăială de mitralieră în eternul război dintre realişti şi umanişti. Şi ca să nu combat de unul singur, mă ajut cu un citat din „Arhipelagul Gulag” al lui A. Soljeniţîn legat de inginerul rus dinaintea revoluţiei bolşevice: „Eu am fost crescut într-un mediu de ingineri şi mi-i amintesc foarte bine pe inginerii din anii ’20: minte scânteietoare, umor degajat şi inofensiv, gândire sprintenă şi de mare anvergură, naturaleţea trecerii de la un domeniu al ingineriei la altul şi, în general, de la tehnică la viaţa de societate, la artă. Apoi educaţia aleasă, rafinamentul gusturilor, vorbirea elegantă, curgătoare şi fără expresii scabroase; unii cântau la un instrument, alţii făceau pictură; şi pe chipul tuturor remarcai întotdeauna pecetea spiritului”. După aceea, locul lor în industrie a fost luat de emanaţii sistemului şi totul s-a dus pe apa sâmbetei, atât în URSS, cât şi în zona sa de influenţă. Poate de aici s-a dezvoltat mitul inginerului monolateral dezvoltat, încuiat şi ignorant. Dar, totuşi, de ce ni se refuză din start prezumţia de cultură generală? De ce umaniştii sunt marii culţi şi emiţători de judecăţi profunde, iar noi doar nişte spinări aplecate deasupra unor foi cu pătrăţele?

Eu mă simt nedreptăţit de această prejudecată; dintotdeauna mi-a plăcut să ştiu cât mai mult din cât mai multe domenii fără să mă gândesc dacă îmi vor folosi vreodată şi zic eu că sunt în stare să port o discuţie cât de cât wise cu orice umanist, chit că sunt student la Automatică. Şi nu e vorba doar despre mine aici, cunosc o mulţime de „realişti” despre care pot spune acelaşi lucru. Şi câtă dreptate avea unul din profesorii mei când spunea că „veţi fi în societate şi, dacă veţi vorbi numai depsre microcontrollerul PIC 14f675, la un moment dat toată lumea se va plictisi, inclusiv voi”.

3 comentarii:

Anonim spunea...

...si plus de asta nu toti umanistii sunt exemplu de profunzime, unii nu depasesc profunzimea unei balti. stiu despre ce vorbesc. glumele cu studentii de pe tehnic sunt la fel ca si glumele cu blonde... adica asa, ca sa fie. uscaturi sunt de fiecare parte asa ca... egalitatea la putere.

umanistii pe de alta parte sunt considerati asa, in mare parte, incapabili si visatori si la randul lor persecutati de cei de la specializarile "serioase". asa ca se pare ca sunt frustrari de ambele parti.

ce oameni :))

Andrei spunea...

Apropo de bancuri. Cica "Care-i asemanarea intre un caine si un student la politehnica?" "Amandoi au priviri inteligente, dar nu prea pot sa se exprime."

Anonim spunea...

il stiam , il zicea tata despre "ingineri" (ai mei fiind amandoi ingineri) :P